امروزه بسیاری از مردم نام سوئیچ شبکه را شنیده و تا حدودی با کاربرد های این سخت افزار آشنا هستند اما با این وجود قصد داریم در این مقاله به صورت مفصل در رابطه با آن صحبت کنیم. سوئیچ شبکه یک دستگاه الکترونیکی برای ایجاد ارتباط بین دستگاه های مختلف می باشد. به عبارت دیگر می توان گفت سوئیچ یک دستگاه ارتباطی است که وظیفه انتقال داده ها از دستگاه فرستنده به گیرنده را دارند. البته می توان گفت سوئیچ ها از نظر عملکرد مشابه با روتر و هاب بوده اما دارای تفاوت هایی هستند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
سوئیچ ها می توانند ارتباط بین انواع دستگاه های الکترونیکی از جمله کامپیوتر ها، دستگاه های چاپ، دوربین های مداربسته و… را به صورت همزمان برقرار نمایند. نحوه عملکرد دستگاه سوئیچ به این شکل می باشد که ابتدا متناسب با آدرس مبدا و مقصد یا همان مک آدرس، پورت مقصد را شناسایی نموده و سپس اقدام به ارسال اطلاعات می کند. سوئیچ ها وظیفه انتقال داده ها از پورت مبدا به پورت مقصد با سرعت بالا را دارند و می توان گفت به عنوان نقطه اشتراک تمامی تجهیزات و دستگاه های الکترونیکی نظیر رایانه ها در سازمان ها و ادارات کاربرد دارند.
آشنایی با انواع سوئیچ شبکه
سوئیچ ها یکی از انواع تجهیزات اکتیو شبکه هستند. سوئیچ ها از نظر تعداد پورت، شکل ظاهری، تنظیم پذیری، قابلیت ها و… به انواع مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم نمود. معمولا برای برقراری ارتباط میان تعداد کمی تجهیزات در ادارات و یا خانه از سوئیچ های رومیزی یا همان Desktop استفاده می شود اما برای مراکز صنعتی و سازمان های بسیار بزرگ از سوئیچ های قابل نصب در رک یا همان Rack mount استفاده می کنند و به طور کلی
سوئیچ ها از نظر تعداد پورت به انواع زیر تقسیم می شوند
- 1 پورت
- 4 پورت
- 8 پورت
- 16 پورت
- 24 پورت
- 48 پورت
- 96 پورت
- و…
سوئیچ های شبکه از نظر قابلیت تنظیم و مدیریت نیز به دو دسته تقسیم می شوند
- مدیریتی (managed)
- غیر مدیریتی (unmanaged)
سوئیچ های غیر مدیریتی به راحتی و بدون انجام هیچ گونه تنظیماتی قابل استفاده بوده و از آن ها بیشتر در ادارات کوچک و یا خانه استفاده می شود. سوئیچ های مدیریتی برخلاف سوئیچ های غیر مدیریتی از قابلیت تنظیم برخوردار بوده و همین موضوع نیز باعث فراهم شدن امکانات و قابلیت های مختلف برای سازمان های بزرگ و واحد های صنعتی خواهد شد. از جمله مهم ترین قابلیت ها و امکانات سوئیچ های مدیریتی به شرح زیر می باشند:
- برخورداری از قابلیت فعال سازی و غیر فعال سازی پورت
- برخورداری از قابلیت تنظیم پهنای
- برخورداری از قابلیت کنترل جریان داده
- برخورداری از قابلیت پیکربندی
- برخورداری از قابلیت فیلترینگ مک آدرس
- و…
البته لازم به ذکر است که سوئیچ های مدیریتی خود به دو دسته سوئیچ شبکه لایه 2 و لایه 3 تقسیم می شوند که هر کدام دارای خصوصیات و ویژگی هایی هستند. کاربرد بیشتر سوئیچ های مدیریتی در اتاق سرور است.
سوئیچ های POE و LAN نیز از دیگر انواع سوئیچ های شبکه به شمار می آیند که از آن ها نیز متناسب با ویژگی ها و خصوصیاتشان در مراکز و صنایع مختلف استفاده می نمایند.
تفاوت هاب و سوئیچ شبکه
همانطور که گفته شد هاب و سوئیچ شبکه از نظر عملکرد دارای شباهت هایی با یکدیگر هستند اما دارای تفاوت های بسیار زیادی بوده و حتی از نظر تکنولوژی نیز با یکدیگر تفاوت دارند. دستگاه هاب همواره داده های دریافت شده از پورت مبدا را به تمامی پورت های مقصد ارسال می نماید. در حالی که سوئیچ شبکه برخلاف هاب اقدام به ارسال اطلاعات از پورت مبدا به پورت درخواست کننده اطلاعات می کند و به عبارتی داده ها تنها به یک پورت یا پورت های مد نظر ارسال می شود نه تمامی پورت ها. در واقع هاب ها برای یک شبکه خصوصی طراحی شدند اگر دوست دارید درباره این موضوع بیشتر بدانید می توانید به صفحه اترنت چیست مراجعه کنید.
باید این موضوع را نیز مد نظر داشت که سوئیچ ها از در تنظیم پهنای باند و کنترل جریان داده از عملکرد بسیار بهتری نسبت به دستگاه های هاب برخوردار هستند.
تفاوت روتر و سوئیچ شبکه
در رابطه با روتر و سوئیچ شبکه نیز شاید بسیاری از افراد تصور نمایند که این دو دستگاه کاملا مشابه یکدیگر بوده و با یکدیگر تفاوتی نداشته باشند. در حالی که اینگونه نبوده و سوئیچ و روتر با یکدیگر تفاوت هایی از نظر عملکرد و قابلیت ها دارند. کارشناسان معتقدند سوئیچ ها ایجاد کننده ارتباط بین دستگاه های الکترونیکی مختلف نظیر کامپیوتر ها هستند اما روتر ها به عنوان متصل کننده آن ها عمل می کنند. سوئیچ شبکه به عنوان نقطه اشتراک دستگاه های مختلف کاربرد داشته اما روتر ها به عنوان پیوند دهنده شبکه های مختلف کاربرد دارند.
کاربرد سوئیچ شبکه در دوربین مداربسته
در حال حاضر یکی از مهم ترین کاربرد های سوئیچ شبکه در صنعت دوربین مداربسته می باشد و در این صنعت معمولا نیاز به سوئیچ هایی با سرعت بالا می باشد. در زمینه انتخاب و خرید سوئیچ های شبکه برای انواع دوربین مداربسته همواره سرعت انتقال داده ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل نیز در این صنعت همواره سعی می شود از سوئیچ هایی با سرعت 1000Mbps استفاده می شود. این سوئیچ ها همواره توانایی انتقال داده های تصویری با سرعت بالا و کیفیت بالا را داشته و برای کنترل و نظارت اماکن بسیار مناسب هستند.
مدل های دیگری از سوئیچ های شبکه نیز وجود دارند که از سرعت 100Mbps و حتی کمتر برخوردار هستند و همواره داده های تصویری را با کیفیت بسیار پایین و همچنین با تاخیر به دستگاه گیرنده یا همان نمایشگر تصاویر ارسال می کنند. با توجه به این توضیحات همواره لازم است تا افراد در انتخاب سوئیچ ها بسیار دقت کرده و بهترین و مناسب ترین نوع سوئیچ شبکه را خریداری نمایند. از جمله مهم ترین عوامل و فاکتور هایی که در انتخاب سوئیچ باید به آن ها توجه داشت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدیریتی و یا غیر مدیریتی بودن سوئیچ
- تعداد پورت های سوئیچ
- سرعت پورت ها
- توان مصرفی سوئیچ
- برند
- قیمت
- و…
این عوامل و فاکتور ها را باید همواره در انتخاب سوئیچ ها مورد توجه قرار داده تا پس از خرید هیچ گونه مشکلی پیش نیاید. سازمان ها و شرکت هایی که قصد توسعه و افزایش دوربین های مداربسته محل کار خود در آینده را دارند بهتر است سوئیچ هایی را انتخاب نموده که از تعداد پورت کافی برخوردار باشند.